Historia

Från HögbergsWiki
Version från den 15 april 2009 kl. 01.07 av Staffanu (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med ''''De första åren - Förjäsningsarmén''' Bryggklubben Förjäsningsarmén grundades 1991 av Håkan Lundgren, Peter (OPV) Vikström och Svante Ekelin. Vid tiden för det för...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

De första åren - Förjäsningsarmén

Bryggklubben Förjäsningsarmén grundades 1991 av Håkan Lundgren, Peter (OPV) Vikström och Svante Ekelin. Vid tiden för det första reguljära klubbmötet i september 1991 hade ytterligare två soldater värvats till Armén, Patrick Holmqvist och Johan Schultz. Samtliga soldater bryggde flitigt – håll grytan kokande var naturligtvis mottot – och på de månatliga mötena provades en enorm variation och mängd hembryggt öl. Ofta hade ett möte ett speciellt tema, vid ett tillfälle hade t.ex. alla bryggt en Pale Ale och en annan gång en Altbier, och det öl som bedömdes vara det bästa skickades som Förjäsningsarméns bidrag till klubbtävlingar anordnade av AHA (American Homebrewer’s Association). Förjäsningsarmén var från början registrerad som bryggklubb hos AHA under namnet Fermentation Army. Nya soldater värvades under 1992: Per Larsson och Jim Davy (som båda tyvärr deserterade under samma år, Per brygger numera hos Vörtens Vänner) samt Ulf Hedlund och Per Antonsson. Soldaterna var överlag mycket roade av tävlingar och hade stora framgångar vid den tidens SM-tävlingar. Armén anordnade dessutom några öppna hembryggningstävlingar med ett relativt stort deltagande. Hösten 1991 på temat Festbier och Doppelbock på restaurang Norra Brunn och ett drygt år senare en Barley Wine tävling på restaurang Limerick. Patrick Holmqvist segrade i båda tävlingarna, Barley Wine tävlingen vanns med den första inkarnationen av det nu världsberömda ölet Godzilla, a k a Nils Oscar Barley Wine

Alla bryggde öl hemma i sina kök och det stod klart att en gemensam brygglokal var ett naturligt nästa steg. Från och med hösten 1992 hyrs källarlokalen på Högbergsgatan 85 på Söder i Stockholm. Klart från början var att medlemskap i bryggkollektivet på Högbergsgatan och medlemskap i Förjäsningsarmén inte med nödvändighet var detsamma. Det vill säga det skulle vara fullt möjligt att vara medlem i Förjäsningsarmén men brygga hemma och tvärtom vara med i bryggkollektivet men inte i Förjäsningsarmén. Lokalen består av två rum, ett samlingsrum och ett bryggrum. Föregående hyresgäster hade bedrivit lackeringsverkstad i samlingsrummet och bryggrummet såg inte heller roligt ut så renoveringsarbetet var omfattande. En rostfri kokare på ca 65 liter och ett rostfritt mäsk och lakkärl som kan ta upp till 12 kg malt köptes in. Soldaterna fortsatte att till största delen brygga individuellt men några gemensamma storkok genomfördes. Kurser i hembryggning hölls från första början i lokalen i den nystartade Svenska Hembryggarföreningens regi. Det var under denna tid som Håkan och Svante författade standardverket ”Ölbryggning – en handbok för hembryggare”. Svante startade också företaget Humlegårdens Ekolager.

Högbergs är också internationellt känt. På hösten 1993 var Svenska Ölfrämjandet för första gången värd för ett EBCU-möte (European Beer Consumer’s Union). På kvällen efter mötet besöktes Högbergs där delegationerna från brittiska CAMRA, belgiska OBP, nederländska PINT och de då nyinvalda finska FINNLIBS förevisades bryggeriet och trakterades med ett stort utbud av högklassiga hembrygder. Intressant nog var belgarna hysteriskt intresserade av en mjöd som fortfarande jäste.

Kopplingen mellan Förjäsningsarmén och brygglokalen försvagades i rask takt därefter och försvann egentligen helt under 1994-1995 då Svante och Håkan helt flyttade över sin bryggning till sina villor samtidigt som Johan och Ulf försvann utomlands för flera år. Sedermera försvann också Patrick som blev professionell bryggare på Källefalls bryggeri (därefter på Ahlafors bryggeri och numera är han på Nils Oscar bryggeri), OPV började också brygga hemma i villan och Per försvann till utlandet. Håkan och OPV var sedan med och startade upp Kungsholmens Kvartersbryggeri (numera Nils Oscar bryggeri) och märket Lundgrens Lager med Håkans förskräcklige-Snömannen-etikett lever ju fortfarande kvar. Håkan brygger numera med Norrsundabryggarna. Förjäsningsarmén är idag insomnad. Men Högbergs bryggkollektiv lever och mår bra!

Nystart - Högbergs bryggkollektiv

Nya medlemmar började nu i bryggkollektivet. Charles Cassino, Bo Lassen, Stefan Svensson & James Feeley. Under några år bryggdes det flitigt, trots att så många av Högbergsmedlemmar var utomlands. Efter ett tag så avstannade dock aktiviteten och i princip var det bara Charles som höll SHBFs helmaltbryggningskurser i källaren. Han började känna sig lite ensam och i oktober 1998 övertalade Charles Jessica Heidrich & Peter Högström att bli medlemmar. De yrde in och började med att sammankalla en stor röjning av hela stället. Grovsoprummet fylldes, samlingsrum målades om, hyllor sattes upp i förrådet under trappen. Stället började se anständigt ut igen. Gamla icke fungerande kylskåp slängdes ut och nya stora köptes in. Tack vare de nya kylskåpen som alstrade värme så värmdes samligsrummet upp så pass mycket av överskottsenergin att Charles elever slapp sitta med ytterkläder på under vinterns kurser. Nu börjar Högbergs riktigt vakna till liv och får en extra vitamininjektion när Johan återvände från Tyskland, Ulf från Saudi-Arabien och Per från England.